South Bronte Amenities and Community Centre upgrade

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

Council decided to undertake a minor renovation of the South Bronte Amenities and Community Centre instead of the knockdown, rebuild originally recommended. Due to the amount of construction underway and planned at Bronte, Council decided to defer construction until after the Surf Club project is finished.

Following two rounds of community consultation architects, Panovscott developed a concept design.

The DA design included:

  • additional outdoor showers
  • larger female, male and family/accessible amenities
  • paired back footprint to reveal heritage headland
  • exposed stonewall incorporated into the design
  • functional and accessible interiors and roof terrace
  • light and airy internal spaces

Council decided to undertake a minor renovation of the South Bronte Amenities and Community Centre instead of the knockdown, rebuild originally recommended. Due to the amount of construction underway and planned at Bronte, Council decided to defer construction until after the Surf Club project is finished.

Following two rounds of community consultation architects, Panovscott developed a concept design.

The DA design included:

  • additional outdoor showers
  • larger female, male and family/accessible amenities
  • paired back footprint to reveal heritage headland
  • exposed stonewall incorporated into the design
  • functional and accessible interiors and roof terrace
  • light and airy internal spaces

  • Development Application

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
    about 2 months ago

    Although we are giving the building a refresh now, Council has submitted a Development Application for the reconstruction of the South Bronte Amenities and Community Centre to be ready in the future. The proposal includes female and male facilities, family and accessible facilities, two community rooms, a trafficable roof and landscaping works. Submissions are now open to provide feedback on the proposal.

    Use our DA Tracker to have a look at - DA-138/2020 Bronte Park - reserve, Bronte Road, BRONTE NSW 2024 - Demolition and proposed reconstruction of the South Bronte Beach Amenities and Community Centre with trafficable roof and landscaping works.

    To make a submission, please email: dasubmissions@waverley.nsw.gov.au


    Although we are giving the building a refresh now, Council has submitted a Development Application for the reconstruction of the South Bronte Amenities and Community Centre to be ready in the future. The proposal includes female and male facilities, family and accessible facilities, two community rooms, a trafficable roof and landscaping works. Submissions are now open to provide feedback on the proposal.

    Use our DA Tracker to have a look at - DA-138/2020 Bronte Park - reserve, Bronte Road, BRONTE NSW 2024 - Demolition and proposed reconstruction of the South Bronte Beach Amenities and Community Centre with trafficable roof and landscaping works.

    To make a submission, please email: dasubmissions@waverley.nsw.gov.au


  • Minor refresh

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
    3 months ago

    Council decided to undertake a minor renovation of the South Bronte Amenities and Community Centre instead of the knockdown, rebuild originally recommended. Due to the amount of construction underway and planned at Bronte, Council decided to defer construction until after the Surf Club project is finished.


    The minor refresh includes:

    • Levelling and resurfacing floors
    • Updating building fittings, fixtures and finishes where required
    • Re-painting building
    • Renovating seating
    • Replacing clock lighting
    • Replacing kitchenettes in both Community Rooms
    • Adjust lane ropes cupboard in Community Room
    • Fixing capping on entry steps.


    For safety, the public amenities and community rooms will be closed for approximately 2 weeks each while works are being undertaken in each area. Works are scheduled to commence 11 May and be completed in June 2020. The closure of the building may need to be extended should weather delay works or should additional works be required.

    Council decided to undertake a minor renovation of the South Bronte Amenities and Community Centre instead of the knockdown, rebuild originally recommended. Due to the amount of construction underway and planned at Bronte, Council decided to defer construction until after the Surf Club project is finished.


    The minor refresh includes:

    • Levelling and resurfacing floors
    • Updating building fittings, fixtures and finishes where required
    • Re-painting building
    • Renovating seating
    • Replacing clock lighting
    • Replacing kitchenettes in both Community Rooms
    • Adjust lane ropes cupboard in Community Room
    • Fixing capping on entry steps.


    For safety, the public amenities and community rooms will be closed for approximately 2 weeks each while works are being undertaken in each area. Works are scheduled to commence 11 May and be completed in June 2020. The closure of the building may need to be extended should weather delay works or should additional works be required.

  • Results from community consultation

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
    3 months ago

    Themes from community consultation:

    Exposure of the sandstone wall.

    This feature should be included as the vast majority of people support the aesthetics of this enhancement and the light and ventilation benefits which result.

    Consideration of a new option.

    Explore the possibility of an Option Three approach with an Option Two style layout.

    Community rooms.

    Give further consideration to the relative allocation of space to community rooms vs public amenities.

    Female amenities.

    Recognise the differential pressures on female vs male amenities in the space allocations. Suggestions include:

    • relocation of maintenance space away from female footprint
    • an additional shower for female...

    Themes from community consultation:

    Exposure of the sandstone wall.

    This feature should be included as the vast majority of people support the aesthetics of this enhancement and the light and ventilation benefits which result.

    Consideration of a new option.

    Explore the possibility of an Option Three approach with an Option Two style layout.

    Community rooms.

    Give further consideration to the relative allocation of space to community rooms vs public amenities.

    Female amenities.

    Recognise the differential pressures on female vs male amenities in the space allocations. Suggestions include:

    • relocation of maintenance space away from female footprint
    • an additional shower for female amenities
    • a sliding door access into community room space.

    Separation of changing space from toilet queue corridor.

    Provide sufficient bench, mirrors and hanging space in the female amenities, recognising people swimming before work and changing into their work clothes.

    Accessible/family facilities.

    There is a strong preference for these to be located adjacent to the main male/female amenities and not in a separate location.

    Showers.

    Strong support for maintenance of warm showers (with user ability to adjust temperature) and investigation of solar power options.

    Explore ways to provide additional showers.

    Seating

    Provide sufficient amount of seating and appropriate provision of shading.

    Roof Terrace

    Support for shading and enhancement with planting while preserving utility.

    Other desirable features

    • Foot showers.
    • Water bubblers.
    • Provision for dogs/water bowl/designated area.
    • Clock.
  • Background information

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
    3 months ago

    Background

    The Bronte Park and Beach Plan of Management (POM) 2017 captured the community's feedback and found that the upgrade of this area, particularly the amenity building is a priority.

    Based on feedback detailed in the POM, the upgrade is required to include the following:

    • Accessible toilet and shower with baby change
    • Ambulant toilet and shower
    • Level access into the building
    • No second storey
    • Environmentally sustainable design
    • Resilient to storm inundation
    • Refurbished toilet, showers and change spaces, swim club rooms, maintenance space and outdoor seating area outside ground level and on top of the building.

    Building users have also identified...

    Background

    The Bronte Park and Beach Plan of Management (POM) 2017 captured the community's feedback and found that the upgrade of this area, particularly the amenity building is a priority.

    Based on feedback detailed in the POM, the upgrade is required to include the following:

    • Accessible toilet and shower with baby change
    • Ambulant toilet and shower
    • Level access into the building
    • No second storey
    • Environmentally sustainable design
    • Resilient to storm inundation
    • Refurbished toilet, showers and change spaces, swim club rooms, maintenance space and outdoor seating area outside ground level and on top of the building.

    Building users have also identified a need to design for:

    • No loss of community room space
    • The flow of members during race assembly and social gatherings
    • Two entrances to the community room space with the inclusion of an easy-to-use divider

    You can view the POM in the document library to your right.