Bronte Surf Club and Community Facilities Upgrade

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link


Thank you to everyone who provided their feedback on the concept designs of the Bronte Surf Club and Community Facilities Upgrade. The consultation report is here:

Waverley Council is working with Bronte Surf Lifesaving Club (SLSC) to deliver a modern and sustainable new surf club and community facilities.

There are over 1,900 Bronte SLSC members, who, alongside Waverley Lifeguards and employees, use the Club as a hub for rescues, training, storing equipment and first aid.

The building is no longer fit for purpose and must be rebuilt to meet the needs of contemporary surf lifesaving and the community including:

  • Balance of female to male facilities
  • Compliance for family change rooms and accessible amenities
  • Fit for purpose lifeguard and lifesaving facilities including adequate storage and training space

The promenade and facility block next to the Club is also to be upgraded.


Thank you to everyone who provided their feedback on the concept designs of the Bronte Surf Club and Community Facilities Upgrade. The consultation report is here:

Waverley Council is working with Bronte Surf Lifesaving Club (SLSC) to deliver a modern and sustainable new surf club and community facilities.

There are over 1,900 Bronte SLSC members, who, alongside Waverley Lifeguards and employees, use the Club as a hub for rescues, training, storing equipment and first aid.

The building is no longer fit for purpose and must be rebuilt to meet the needs of contemporary surf lifesaving and the community including:

  • Balance of female to male facilities
  • Compliance for family change rooms and accessible amenities
  • Fit for purpose lifeguard and lifesaving facilities including adequate storage and training space

The promenade and facility block next to the Club is also to be upgraded.

  • Consultation report recommendations unanimously endorsed by Council

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
    02 July, 2020

    On 30 June 2020, Council unanimously endorsed the following 13 design review principles developed from the public participation process and presented in the Consultation Report:

    1. Reduction of overall footprint of the building(s).
    2. Consider relocation of the Public amenities and Council facilities to within existing building curtilage
    3. Manage noise impacts through function room design, balcony size and acoustic design.
    4. Consider locating Dave Brown Place within existing curtilage.
    5. Minimise net loss of public open space and public green space.
    6. Investigate improved accessibility of the Coast Walk and Bronte Park.
    7. Address perceived privatisation of public space through improved design to the extent practical (with further consideration to be given to these issues through building management arrangements and lease conditions).
    8. Minimise impacts from building height and subsequent view loss.
    9. Address intensification of site including visitation, event, traffic and parking impacts through improved design to the extent practical (with further consideration to be given to these issues through building management arrangements and lease conditions).
    10. Provide justification/rationale for proposed bulk & scale, internal configuration and balcony size for any amended design proposal.
    11. Redesign to obtain a reduction in budget shortfall.
    12. Mitigate risk associated with coastal inundation and rising sea levels.
    13. Consider and respond to the inter-dependencies of the Bronte SLSC and Community Facilities project with the design and programming of the Bronte seawall restoration project.


    These principles will now be used to design two proposals that respond to issues raised through the community consultation process. One of these proposals will focus on the specific controls incorporated within the Bronte Park and Beach Plan of Management (2017) and the other proposal should seek to modify the concept design that went to public consultation.

  • Consultation report

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
    01 July, 2020

    From 6 May to 3 June 2020, Council held an open community consultation on the proposed concept design for the Bronte Surf Club and Community Facilities upgrade. This was the second phase of consultation, the first was in 2019.

    The report highlighted 10 key issues raised from the results of the consultation:

    • The surf club building is too big
    • The footprint of two buildings in park
    • Noise issues from a bigger building / acoustics into residential areas
    • Relocation of Dave Brown Place
    • Loss of green space and public open space
    • Accessibility
    • Privatisation of public space
    • Excessive height and loss of views
    • Impact of increased visitors on site, including parking concerns
    • Reasons behind concept design development and use of space.

    For more detail read the full consultation report here.

  • Concept design - how did we get here?

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
    06 May, 2020

    In 2019 we asked what values and activities were important to you which helped form this design.

    Below we have listed the key elements of the design.

    New lifeguard facilities with change rooms, first aid, and lifeguard tower (to align with Surf Lifesaving Australia requirements and recommendations).

    The community consultation demonstrated this was people’s first priority. This design has relocated the lifeguards to a higher vantage point within the Club. The first aid rooms are located on the promenade level, accessible by emergency services and also visible to community members.

    Guiding vision #1 'Natural environment'

    The building is sustainable, integrates and highlights the natural environment and uses durable materials.

    The consultation identified that the ‘natural environment’ principle was the highest priority for the community and the design team has worked to ensure that the building will integrate with the park environment, managing storm protection, soil conditions and maintaining the amount and quality of green space surrounding the buildings.

    The preferred concept locates the two buildings against the park’s northern headland. It is suggested the community facilities building includes a green roof to allow integration of the environment and sustainable practices. Both buildings have been designed to respond to storm surge and sea level rise whilst maintaining the integrity of the sandstone cliff face.

    Materials like masonry and timber will be used for their durability and as a way to minimise upkeep and maintenance costs. They will age well and will merge with the surrounding environment.

    Both the Surf Club and Community Facilities buildings will be as sustainable as possible.

    Environmental sustainable measures to be used on this project include solar panels integrated into the main building roof, low energy fixtures and fittings, rainwater harvesting, maximised natural daylight and ventilation throughout, green concrete mix and recycled sustainable hardwood cladding.

    The building has been separated and the community facilities have been relocated.

    During consultation, the community expressed concerns about the impact on the unique vista, in particular increasing the size of the community facilities in the current location. Removing the building from the beach frontage opens up a space for a public plaza. The facilities will be accessible by park, playground, beach and Coastal Walk users and the new location will not impact on views as it is behind the old club’s footprint.

    The hut and BBQ will also be relocated within the park.

    The Community Facilities building comprises of public amenities, toilets and changing rooms as well as Council staff amenities and storage.

    Council staff amenities and storage - Council has up to 8 staff using these facilities at any one time. The new building will provide sufficient storage area for machinery and equipment used to maintain the park and also provide staff with toilets and a lunchroom.

    Guiding vision #2 'Community hub'

    A fit-for-purpose lifesaving/lifeguard facilities, welcomes members and the community, is a place where people feel comfortable to seek help and celebrates the rich history of Bronte.

    Fit-for-purpose, modern and sustainable club.

    Lifesaving activities will be facilitated by providing direct access between equipment storage areas and the beach, avoiding the Promenade. Spaces for life saving equipment and training have been designed to be flexible and support the changing needs of the club into the future.

    This concept balances male and female amenities with room, storage and facilities for the 1,900 SLSC members and the community groups that use the Club’s facilities.

    The new building includes purpose built first aid rooms, administrative offices and three flexible spaces to be used for training, functions and community uses with a new bar and commercial kitchen. The kiosk will also be incorporated into this building.

    The club has been the early training ground for many of Waverley’s professional lifeguards and will continue to offer this opportunity for generations to come.

    Family change rooms and accessible amenities.

    The new community facilities building includes two family and accessible bathrooms.

    Guiding vision #3 'Connected to the environment'

    A building links to the beach, promenade, park, Coastal Walk and gully by seamlessly connecting the indoor and outdoor spaces.

    The sunken area (aka the cubes / Dave Brown Place) has been relocated to the front of the promenade and park.

    As an important community space, we increased and relocated this space along the main promenade, next to the club and plaza. The newly landscaped area will provide seating, universal access, surfboard racks and connects the beach, park and kiosk.

    The promenade and stairs have been reconfigured to allow for easier access.

    Community feedback reiterated the need to ensure the stairs and promenade managed the conflict between the users Coastal Walk, Surf Club and the Lifeguard area. The stairs have been redesigned so the Surf Club has direct access from the beach to their life saving equipment storage area. Council’s Lifeguards will also have direct access to the beach from a new observation area.

    This concept considered all types of users and extends the stairs so they are at an accessible gradient.

  • Further develop an option

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
    27 March, 2020

    On 3 March, Waverley Councillors endorsed Council Officers to further develop an option presented by Architects CHROFI.

    As the most viable option it was presented to Councillors where it was decided to progress based on stage 1 community consultation and ongoing stakeholder feedback.

    Advantages of the preferred option include:

    • good location for lifeguard tower, with direct beach access, aligning with key public feedback
    • ideal location for administration and Surf Club patrol
    • breaks building envelope down into separate and smaller components
    • opens up views from the gully and parts of the park
    • extends lawn space
    • potential for a partial green roof to the northern building for improved visual amenity from the upper park level
    • maximises sunlight and ventilation
    • provides separation between service, maintenance, emergency vehicles and major public pathways (promenade and park)
    • allows for staged construction.

    Once the concept design is developed further, the Bronte Surf Club and Community Facilities Upgrade will go out for stage 2 community consultation to help inform the final design.

    ,


  • Consultation Report Available

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
    18 November, 2019

    Thank you to everyone who participated in the first round of consultation for the Bronte Surf Club and community facilities upgrade. We heard from over 300 people through face-to-face and online consultation.

    Top line summary findings of this consultation period are:

    - 89.4% view it as ‘very important’ or ‘important’ that the building has fit-for-purpose lifesaving/lifeguard facilities, welcomes members and the community, is a place where people feel comfortable to seek help and celebrates the rich history of Bronte

    - The natural environment is seen as the most important of the guiding principles, with 91.25% of respondents determining it is ‘very important’ or ‘important’ that the new building is sustainable, integrates and highlights the natural environment and uses durable materials

    - 80.63% of respondents determined it is ‘very important’ or ‘important that the building links to the beach, promenade, park, Coastal Walk and gully by seamlessly connecting the indoor and outdoor spaces

    85% of respondents said their number one activity is swimming. Other activities of important were walking (55%) and spending time with family and friends (50%)

    Click here to view the the Consultation Report in full.

    These findings will be used to inform the next stage of the project.

  • Consultation open for Bronte Surf Club

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
    16 September, 2019

    Council and Bronte Surf Life Saving Club (SLSC) are working together to make a fit-for-purpose surf lifesaving club. Before we start we would like to hear what is most important to you. Your feedback will inform the design and shape the guiding vision for the project. Sign in and complete the survey now.

  • Register for updates and consultation

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
    05 September, 2019

    Consultation with the Bronte SLSC and Waverley Council Lifeguards has already begun by gathering information of lifesaving needs and member requirements. However, there will be broader consultation at two key milestones across the project.

    The first will be ‘gathering information’. Before the consultants develop a design, Council and Bronte SLSC would like to hear from the community. Your feedback will inform the design and shape the guiding vision for the project.

    In the second round of consultation the community will be shown a beautiful new clubhouse concept and asked if they support the suggested design or if they would like to see any changes.

    To be kept up-to-date with opportunities to get involved, register here.

  • Bronte Surf Club and Community Facilities Upgrade

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
    05 September, 2019

    A new era for Bronte Surf Life Saving Club.


    Waverley Council in partnership with Bronte Surf Life Saving Club (SLSC) has announced it will embark on a proposed $9 million redevelopment of the surf club and community facilities building.

    The proposed redevelopment will see the existing structure demolished to make way for a new and sustainable building that will meet the needs of contemporary surf life saving and the wider community.

    The new building will provide fit-for-purpose lifeguard and first aid facilities, family and accessible public amenities, administrative offices, kiosk, gymnasium, function room and training and meeting rooms.

    Council’s Lifeguard tower will be relocated to a more suitable location to align with Surf Lifesaving Australia requirements and recommendations. The promenade will also be upgraded for all users of Bronte Beach.

    There are more than 1900 Bronte SLSC members, alongside Waverley Council Lifeguards and workers, use the surf club as hub for rescues, training, storing equipment and first aid.