Bronte Surf Club and Community Facilities Upgrade

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

Waverley Council is working with Bronte Surf Lifesaving Club (SLSC) to deliver a modern and sustainable new surf club and community facilities.

There are over 1,900 Bronte SLSC members, who, alongside Waverley Lifeguards and employees, use the Club as a hub for rescues, training, storing equipment and first aid.

The building is no longer fit for purpose and must be rebuilt to meet the needs of contemporary surf lifesaving and the community including:

  • Balance of female to male facilities
  • Compliance for family change rooms and accessible amenities
  • Fit for purpose lifeguard and lifesaving facilities including adequate storage and training space

The promenade and facility block next to the Club is also to be upgraded.

How to provide feedback:

Before you do, please read through the concept design here.

1. Any questions not answered that you would like to know the answer before you do the survey? Please let us know through the Q&A.

2. Complete the survey.

3. Sign up to a Q&A session via zoom, registration essential.

Date: 28 May

Time: 6pm - 7pm

To register please click here. *

*If you are having trouble registering, please email eliza.milenkovic@waverley.nsw.gov.au

Waverley Council is working with Bronte Surf Lifesaving Club (SLSC) to deliver a modern and sustainable new surf club and community facilities.

There are over 1,900 Bronte SLSC members, who, alongside Waverley Lifeguards and employees, use the Club as a hub for rescues, training, storing equipment and first aid.

The building is no longer fit for purpose and must be rebuilt to meet the needs of contemporary surf lifesaving and the community including:

  • Balance of female to male facilities
  • Compliance for family change rooms and accessible amenities
  • Fit for purpose lifeguard and lifesaving facilities including adequate storage and training space

The promenade and facility block next to the Club is also to be upgraded.

How to provide feedback:

Before you do, please read through the concept design here.

1. Any questions not answered that you would like to know the answer before you do the survey? Please let us know through the Q&A.

2. Complete the survey.

3. Sign up to a Q&A session via zoom, registration essential.

Date: 28 May

Time: 6pm - 7pm

To register please click here. *

*If you are having trouble registering, please email eliza.milenkovic@waverley.nsw.gov.au

If you have any questions on the Surf Club and community facilities project, ask away. This page will be monitored every morning and we will respond as quickly as possible. 

The Q&A platform is moderated and any questions/comments deemed inappropriate will not be included. 

Q&A - Bronte Surf Club and Community Facilities upgrade

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    What is the wedge/triangle shape due north of point number 6 on slide 10 of the uploaded plans/sketches? It is not shown on any other slide as far as I can see.

    fltaaffe asked 7 days ago

    This area is the proposed entrance to the gym. It will not look like this in the final design. 

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Will the new stairway have a handrail?

    Patricia asked 13 days ago

    Yes 

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Thank you for putting together this concept design. Is there a reason that the ~800 word description of the concept design in the 'Project Updates' section does not explicitly state that a new building will be built in what is currently parkland? There are several references to 'the building' and then later 'the buildings' and then it states 'the building has been separated and the community facilities have been relocated', which is not clear. I am very concerned that people reading this page will not realise a completely new second building is being proposed. My second question is, in the extensive consultation done to date, including for the Bronte Beach and Park Master Plan, did a single respondent support construction of new buildings in what is currently parkland? I am very confused as to how the design got to this point, given all the consultation results that I saw focussed on the need to preserve the park.

    fltaaffe asked 7 days ago

    Question 1: Is there a reason that the ~800 word description of the concept design in the 'Project Updates' section does not explicitly state that a new building will be built in what is currently parkland? 

    Answer: This was not intentional. We provided a very detailed description trying to give everyone the information needed to participate in this round of consultation. Noted you think this was not clear.

    Question 2: In the extensive consultation done to date, including for the Bronte Beach and Park Master Plan, did a single respondent support construction of new buildings in what is currently parkland?

    Answer: During consultation, the community expressed concerns about the impact on the unique vista if the proposed design encroached on the area where the existing Community Facilities is. Relocating the building was a solution presented to an issue raised by the community. The proposed location will not impact on views as it is behind the existing club’s footprint.

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Can you please advise if all facilities proposed will be wheelchair accessible? In addition one specific area I would clarified is if a wheelchair user can go from the Bronte beach promenade level to the level above. Essentially providing public wheelchair access to bypass the "new promenade stairs" shown in the Bronte Surf Club layout concept illustration.

    Danny H asked 13 days ago

    Both buildings have been designed to comply with universal access requirements, with the inclusion of accessible toilets within the proposed public amenities. There is no provision within the design for wheelchair access to bypass the new promenade stairs.

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Thank you for providing the information. I am pleased that the architects chosen are CHROFI, who I think are very competent and creative architects. However, the information is insufficient to be able to provide considered comment. Could you please provide the building plans and more information about usage. How big is the Function area? How big is the new commercial kitchen? What are the terms and conditions that will guide the use of these function/dining areas? Are there any change and toilet facilities within the surf club building? Why is there a separate amenities block - I don't recall that in the Bronte Park Plan of Management? What consideration is being given to the risks posed by potential sea level rise & how that will affect the beach & the park? What are the lease or license terms under which the Surf Club will operate - on public land & funded to a large extent by tax payers?

    Nicknick asked 24 days ago

    Hi Nicknick

    Question: Could you please provide the building plans and more information about usage. How big is the Function area? How big is the new commercial kitchen? 

    Answer: Council and the Club are delivering this project under a Public-Private Partnership agreement (PPP). As part of the PPP, the new design is required to satisfy the current and future operational needs of both the Club and Council’s activities. Council and the Club are satisfied that the design envelope is sufficient to meet the needs of both parties, however, we are still in the process of finalising the internal layout of the building meaning this information isn’t available for this stage of consultation. The final layout will be available for the public to view as part of the DA public exhibition period (next round of consultation).

    Question: What are the terms and conditions that will guide the use of these function/dining areas? 

    Answer: Conditions placed on the Club come from their Liquor Licence, DA and Lease. 

    Council is responsible for the Club's DA and Lease whereas liquor licences are managed by the Office of Liquor Gaming and Racing (State Government). 

    All three will be reassessed with the construction of the new building and there will be an opportunity to provide feedback on both the liquor licence and DA.

    Question: Are there any change and toilet facilities within the surf club building? 

    Answer: Yes, one of the main issues with the building was the lack of adequate facilities. This will be rectified with the new design. 

    Question: Why is there a separate amenities block - I don't recall that in the Bronte Park Plan of Management? 

    Answer: during the previous consultation, concerns were raised about the impact on views if the community facilities was altered in its current location. Moving the facilities was a solution to this issue and opens up a space for a public plaza. The facilities will be accessible by park, playground, beach and Coastal Walk users and the new location will not impact on views as it is behind the old club’s footprint. 

    Question: What consideration is being given to the risks posed by potential sea level rise & how that will affect the beach & the park? 

    Answer: considering environmental risks and impacts has been a key aspect of this project. Architects have worked with coastal experts to create a design that will be durable against the rising sea levels and storm surges.

    Question: What are the lease or license terms under which the Surf Club will operate - on public land & funded to a large extent by tax payers? 

    Answer: as above, we have no extra information on this at the moment. The DA stage would be the best opportunity to provide feedback on these concerns around functions, however, the conditions will be decided outside of this project. 

    Thank you.



  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    To be clear, when looking at the plans, the bathroom and shower facilities on the Ground Floor are for club members exclusively, it that correct? General public use the ones in the new building at the back (or the other end of the beach).

    Tom Mitchell-Taverner asked 24 days ago

    Hi Tom,

    The floorplan shown is for the Community Facilities, not the Surf Club. The floorplan for the Surf Club will be included in the DA which will be open for feedback as the next round of consultation. 

    Thank you


  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Can we also see the plan for the first floor?

    Tom Mitchell-Taverner asked 24 days ago

    Hi Tom,
    Council and the Club are delivering this project under a Public-Private Partnership agreement (PPP). As part of the PPP, the new design is required to satisfy the current and future operational needs of both the Club and Council’s activities. The key areas required by the Club have been included in the scope, and Council and the Club are satisfied that the design envelope is sufficient to meet the needs of both parties, however we are still in the process of finalising the internal layout of the building meaning this information isn’t available for this stage of consultation. The final layout plan of both buildings will be included in DA submission and will be available for the public to view as part of the DA public exhibition period (next round of consultation).

  • Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    is the overall macro design locked in at this stage? The design’s guiding vision talks of a building which “integrates and highlights the natural environment”, all good and appropriate sentiments. And the actual design document informs everyone of the natural environment into which the building is to sit (through the location diagram on p.2 and the landscape opportunities on p.3). It shows that the club sits at the meeting point of 4 topographical semicircles (North Headland, Beach, Park and Gully Park). But curiously, instead of taking advantage of these incredible features which join at the very location of the club, and integrating what should be a series of all-round horizontal and vertical curves into the main structure, it repeats the failings of the existing structure, namely the box-like rectangular imperious look which, rather than integrating and highlighting the natural environment, at best ignores, and at worst stands above and repudiates that environment. However it is presented in these design documents, at the end of the day the basic consists of 2 large box rectangles. Here is an incredible once-in-a-lifetime design opportunity for Waverley Council, which, boosted by taxpayers money (including the generous $2m from the feds), could use this opportunity through a new and exciting building to showcase Bronte Beach’s natural environment in a uniquely sensitive and Australian way. So my question again is, is this basic design concept non-negotiable? Daniel Rowland M:0414552243

    daniel rowland asked 3 days ago

    Theoretically, the design is changeable. We would prefer to work with the proposed concept as we have developed this over many many months. However, our Statement of Commitment to Community Engagement is that Council will engage in an inclusive, transparent and accountable way, to make fair and equitable decisions that reflect the needs of the community. If changing the design was truly reflected in the results of this consultation as the views of the community, Council would do its best to adhere to that.